To zamiłowanie do wyjątkowych win skłoniło Jana-Hendrika Goldbecka do zakupu plantacji winorośli położonej na Majorce, w paśmie górskim Tramuntany. Zrujnowane zabudowania produkcyjne świadczyły, że kiedyś istniała tam winnica „Bodega Santa Catarina”. Przypadkowo, czytając manager magazin, dowiedział się o działalności Domenica Amata Krefta, nazywanego w zamieszczonym tam artykule punkowym winiarzem – pasjonata i studenta Akademii w Geisenheim, kształcącej ekspertów w dziedzinie enologii. Zaraził go swoim pomysłem nadania starej winnicy nowego blasku. W marcu 2022 r. 26-letni winiarz przeniósł się na hiszpańską wyspę, aby tworzyć tam swoje niekonwencjonalne kreacje.
Każdy z odwiedzających skąpane w słońcu góry Serra de Tramuntana natychmiast czuje magię tego miejsca. Miejsca, w którym spotykają się ludzie zafascynowani sztuką tworzenia wina: przy okazji wydarzeń, oprowadzań, degustacji, wyjazdów firmowych oraz oczywiście podczas winobrania. Miłość do natury, różnorodności gatunków i produkcji ekologicznej jest widoczna na każdym kroku. Nazwa „Terra IóN” nawiązuje do wyjątkowości terroir i łączności z naturą, ale także do energii uwalnianej przez jon, elektrycznie naładowany atom.
„Pierwszy rocznik zawierający autochtoniczne grona z winnicy Terra IóN jest wyrazem mojej pasji do wina, terroir, rzemiosła i więzi z naturą” – komentuje Domenic Amat Kreft. To bazujące na szczepach viognier, giró ros i prensal blanc cuvée dało wyważone i kompleksowe wino, wciąż jednak zachowujące majorkańską lekkość – grejpfrut łączy się z nutkami pomelo i mangostanu. Mamy do czynienia z debiutem, którego jakość i pionierski duch pozwalają oczekiwać wielu ekscytujących roczników.